skip to Main Content
Ne maradj le az újdonságokról!

Értesülj első kézből rendezvényeinkről! Havonta egy alkalommal elküldjük neked a legfrissebb híreket és versenyidőpontokat.
Adataidat bizalmasan kezeljük és azt harmadik félnek semmilyen esetben sem adjuk ki.

1-050_Aloft-Kate-Duhamel-c-Sandy-Lee

Csatlakozz hozzánk!
Legyél Te is az egyetlen LMBTQ közösséget képviselő tánciskola tagja
Mi is az, hogy „társastánc?”

A társastáncokat sokféleképpen lehet definiálni, de a legátfogóbb és legegyszerűbb megfogalmazás az, hogy minden olyan tánc társastánc, amit egy másik személlyel koordinált mozgásban végzel, előre megtanult figurákat felhasználva (gyakran előre megtanult sorrendben, de szabadon kombinálva is). Tehát szigorú értelemben, amikor szabadmozgással átadjuk magunkat a zenének az nem minősül társastáncnak akkor sem, ha azt történetesen egy másik emberrel együtt tesszük.

Az ennél szűkebb definíciók azonban meglehetősen képlékenyek és nagy mértékben függnek attól, hogy milyen korról beszélünk, ugyanis a századok során rengetegszer változott azon táncoknak a listája, amiket társastáncként elismertek. A keringő típusú táncok térnyerése előtt például a különböző néptáncokat külön csoportként kezelték az elegánsabb és jóval bonyolultabb táncoktól, melyeket nem volt olyan könnyű elsajátítani. Nem meglepő módon ez utóbbiakat tekintették társastáncoknak. Ezeket az arisztokrácia előszeretettel táncolta, a néptáncokat pedig meghagyták az alacsonyabb osztályoknak. Érdekes módon azonban később épp ezek a néptáncok lesznek azok, amikből a legnépszerűbb társastáncok kinövik magukat.

Az első írásos emlék, ahol nevesítik a társastáncokat a 16. század végéről maradt fenn. Bár ekkoriban németországban már létezett egy néptánc, amit a későbbi bécsi keringő elődjének aposztrofálnak, még nem voltak kontinensszerte ismertek a keringő típusú táncok. Keringő típusúnak azt nevezik, ahol közel, a korhoz képest szinte már-már intimen közel álltak egymáshoz a táncpartnerek, általában egymással szemben. Emiatt a közelség miatt ezt a táncot például szégyentelennek aposztrofálták, mert olyan szorosan fogták egymást a partnerek, hogy az arcuk szinte összeért, ami néhány századdal korrábban még illetlennek számított (sőt, régen kesztyűben kellett táncolni úri bálokon, mert még kézzel érintkezni sem volt szabad).

Ezzel szemben viszont rengeteg tánc létezett már, amit változó mértékű távolságtartással, de párosan vagy formációkban táncoltak, ezek is a mai társastáncok elődei. Ilyenek voltak például a francia táncok, mint a branle, pavane, galliarde. Alább kattintva láthattok egy videót egy modern reprodukcióról.

Továbbiak: Tánctörténet

Mi is az, hogy „társastánc?”

A társastáncokat sokféleképpen lehet definiálni, de a legátfogóbb és legegyszerűbb megfogalmazás az, hogy minden olyan tánc társastánc, amit egy másik személlyel koordinált mozgásban végzel, előre megtanult figurákat felhasználva (gyakran előre…

Back To Top